Paras älykello – vertailussa TOP 5 mallia

Älykellojen suosio on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina. Myös harrastelijat ovat kiinnostuneita seuraamaan oman kehon toimintaa ja hyvinvointia. Älykello auttaa seuraamaan treeniä ja helpottaa arkea. Markkinoille sataa jatkuvasti uusia malleja, joten älykellon hankinta voi tuntua vähintäänkin haastavalta. Kokosimme tähän artikkeliin tiiviin paketin, mitä sinun tulee huomioida älykellon hankinnassa ja vertailimme parhaita malleja kustakin kategoriasta.

Älykello vai urheilukello?

Älykellon ja urheilukellon välistä eroa voi olla hankala ymmärtää, mutta karkeasti eron tekee seuraavat asiat:

  • Urheilukelloja käyttävät pääsääntöisesti todella aktiivisesti treenaavat, joille tärkeintä on seurata kehon toimintoja ja saada helpotusta treeniin. Sykkeen seuranta, GPS-toiminto, vedenkestävyys ja valmennusominaisuudet ovat urheilukelloa käyttäville tärkeitä ominaisuuksia.
  • Älykello sopii niin arkeen kuin treeniinkin. Älykello tarjoaa älypuhelimen ominaisuudet kelloon ilman, että tarvitsee kantaa puhelinta mukanaan. Älykellon avulla voi tarkistaa mm. sähköpostin, soittaa puheluita ja vastata tekstiviesteihin.
  • Urheilukellot ovat yleensä ulkonäöltään virtaviivaisia ja hihnattomia, jotta ne eivät ole tiellä treenatessa. Älykellot taas ovat enemmän ulkonevia ja sopivat treenin lisäksi myös arkiseen ja juhlalliseenkin pukeutumiseen.

Mitä huomioida älykellon hankinnassa?

Sovellukset

Eri mallien älykellot tukevat erilaisia sovelluksia, joten huomioi valintaa tehdessäsi mihin sovelluksiin toivot kellon käyvän. Jotkin kellot suosivat enemmän urheilun ja treenaamisen seuraamiseen ja tukemiseen liittyviä sovelluksia ja jotkin taas enemmän sosiaaliseen mediaan liittyviä sovelluksia. Jos toivot älykellolta tiettyjen sovelluksien käyttöä, niin tarkista tämä ennen kuin hankit kellon.

Koko

Älykellon koko on yllättävänkin tärkeä seikka sen hankinnassa. Jos kello on esim. liian suuri ranteeseesi tai muuten epämukava käytössä, niin se helposti jää kaapin pohjalle ensimmäisten käyttökertojen jälkeen. Älykelloissa on yleensä parempi valikoima eri materiaaleja, kokoja ja malleja kuin urheilukelloissa. Kannattaa siis ehdottomasti käydä sovittamassa kelloja omaan ranteeseen ennen ostopäätöstä.

Ominaisuudet

Ominaisuudet ovat varmasti se tärkein seikka huomioida älykelloa hankittaessa. Minkä vuoksi haluat älykellon? Onko sinulle tärkeintä, että saat kellon avulla seurattua mm. sykettäsi tai treeniaikoja vai haluatko ennemmin helpotusta arkeen ja sosiaalisen median käyttöön niin, ettei sinun aina tarvitse kaivaa puhelinta taskustasi kun saat vaikkapa viestin tai sähköpostin kännykkääsi? Haluatko pystyä myös vastaamaan puheluihin tai sähköposteihin kellon välityksellä? Nämä asiat ovat erittäin tärkeitä miettiä ennen älykellon hankintaa, sillä jokainen ostaja hankkii kellon hieman eri syistä. Myös tämän takia älykelloja on markkinoilla nykyään paljon, sillä niissä kaikissa on hieman eri ominaisuudet erilaisia tarpeita varten.

Hinta

Hinnalla on suuri merkitys hankinnassa. Kuten arvata saattaa, edullisemmat mallit ovat yleensä vähemmän kestäviä ja voivat vaatia korjauksia nopeammin kuin arvokkaammat kellot. Tässä kuitenkin kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, että oletko tottunut ylipäätään käyttämään ranteessa kelloa aiemmin? Jos et ole tottunut kellon käyttöön ja et ole aivan varma tuletko pitämään kelloa jatkuvasti ranteessasi, kannattaa mieluummin valita aluksi edullisempi vaihtoehto. Jos huomaat, että älykello on jatkuvassa käytössä niin sen jälkeen arvokkaampi älykello voi ollakin parempi valinta.

Akunkesto

Akunkestossa on suuria eroja eri älykellomallien ja -valmistajien välillä. Myös lataamistapa vaihtelee, joten varmista sopiva lataustapa ennen kellon hankintaa.

Yhteensopivuus puhelimen kanssa

Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus puhelimen kanssa on ensisijaisen tärkeää huomioida valinnassa. Ios-käyttöjärjestelmä sopii iPhonen kanssa ja Android-järjestelmä Android-puhelimien kanssa.

Lue vertailumme Xiaomin älykelloista täältä.

Paras älykello naiselle – Fitbit Versa 3

Vesitiiviys: Vedenkestävä jopa 50 metriin saakka.

Akunkesto: Yli 6 päivän akunkesto yhdellä latauksella, 12 minuutin pikalatauksella päivän verran kestävä akku.

Sykemittaus: PurePulse 2.0 -sykemittari seuraa tarkasti aktiivisuutta, sykettä ja unta, jonka ansiosta saat luotettavaa tietoa päivittäin polttamistasi kaloreista, askeleista ja aktiivisuusminuuteista.

Unen seuranta: Unenseurantaominaisuudet seuraavat sykettä, hereilläoloaikaa sekä unesi eri vaiheita, joiden avulla se tarjoaa neuvoja unirytmisi parantamiseen. Lisäksi voit asettaa sen herättämään sinut kevyen unesi aikana, jonka ansiosta heräät pirteämpänä.

Yhteys älypuhelimeen: Älypuhelinilmoituksien, säätietojen ja uutisten tarkastaminen helposti kellosta, musiikin suoratoisto ja viihde-, urheilu- ja finanssisovelluksien lataus. Suosii Android-käyttöjärjestelmää, joten Android-älypuhelimen viesteihin vastaaminen onnistuu kellon kautta.

Aktiivisuuden seuranta: 20 erilaista urheilutilaa, reaaliaikainen tieto suorituksista, Fitbit älypuhelinsovellus ja SmartTrack -ominaisuus.

GPS-paikannus:  Seuraa kulkemaasi matkaa integroitujen GPS- ja GLONASS-paikalluspalveluiden kautta ja voit asettaa siihen omat tavoitteesi, joita se auttaa saavuttamaan. 

Muut tärkeät ominaisuudet: Kuukautiskierron, ovulaation ja niihin liittyvien terveystietojen seuranta ja kirjaus, hengitysharjoitukset, NFC-tuki Fitbit Pay -lähimaksuille, AMOLED-kosketusnäytön kellotaulun vaihto-ominaisuus, Always-On-toiminto, ohut ja kaunis muotoilu ja musiikin tallentaminen.

Paras älykello unen seurantaan – Samsung Galaxy Watch 3

Vesitiiviys: 5ATM-vedenkestävyysluokitus ja täyttää MIL-STD-810G-sotilasstandardin vaatimukset.

Akunkesto: Tarjoaa jopa 43 tunnin akunkeston ja voidaan ladata mukana tulevan langattoman laturin avulla.

Sykemittaus: Laite tukee sykemittausta elektrokardiogrammilla, jonka ansiosta havaitset epänormaalit sykkeet. Voit käyttää mittaria Samsung Health Monitor -sovelluksen kautta (HUOM! Mittaustiedot eivät korvaa lääkärin diagnoosia). Ominaisuus toimii vain Galaxy-älypuhelinten kanssa, joissa on Android 7 -käyttöjärjestelmä tai uudempi versio.

Unen seuranta: Unen laadun seuranta.

Yhteys älypuhelimeen: Android ja Ios -yhteensopiva. Älykello tukee eSIM-moduulia (virtuaali-SIM), joka mahdollistaa sen käyttämisen ilman älypuhelinta. Soita tai vastaanota puheluita ja käytä kaikkia suosikkisovelluksiasi. Integroitu Bluetooth 5.0 ja Wi-Fi 4 mahdollistavat pariliitoksen luomisen älypuhelimen kanssa ja internetiin yhdistämisen.

Aktiivisuuden seuranta: Päivittäisten liikuntarutiinien seuranta sisäänrakennetun 8PD-sykeanturin avulla, veren happipitoisuuden seuranta, terveyden ja stressitason seuranta, tasapainon, askelten ja maakontaktin mittaus, esiasetetut tai omat liikuntasuunnitelmat.

GPS-paikannus: A-GPS, GLONASS ja BeiDou -paikannuspalvelut.

Muut tärkeät ominaisuudet: NFC-lähimaksuominaisuus, Spotify-sovelluksen käyttö, 8 GB sisäinen tallennustila, mikrofoni ja kaiutin.

Lasten älykello – Xplora X5 Play

Vesitiiviys: IP68-suojaluokitus, kestää vettä jopa 30min korkeintaan 1,5m syvyydessä.

Akunkesto: Lepotilassa akunkesto 72 tuntia.

Sykemittaus: Ei sisällä.

Unen seuranta: Ei sisällä.

Yhteys älypuhelimeen: Android-käyttöjärjestelmä.

Aktiivisuuden seuranta: Xplora 5 Play tarjoaa ainutlaatuisen järjestelmän yhteystietojen lisäämiseen, mikä tarjoaa niin paljon turvaa kuin mahdollista. Yhdistä kellopuhelin älypuhelimeesi Xplora-sovelluksen avulla ja lisää jopa 50 luotettua yhteystietoa. Vain huoltajan hyväksymät numerot voivat soittaa lapsesi kellopuhelimeen. Kellopuhelin voi myös lukea tekstiviestit ja sen ominaisuuksiin lukeutuu X-Talk-toiminto, jonka avulla voi lähettää ja vastaanottaa ääniviestejä sekä emojeita.

GPS-paikannus:  GPS-, WiFi- ja tukiasemapohjainen paikannus, joka tarjoaa tarkkaa tietoa lapsesi sijainnista. Voit nähdä lapsesi sijainnin Xplora-sovelluksella. Turvallisuuden lisäämiseksi voit luoda erilaisia alueita ja saada hälytyksiä mikäli lapsesi poistuu niiltä tai menee niille.

Muut tärkeät ominaisuudet: 2 megapikselin kamera, sisäinen muisti johon mahtuu yli 1000 kuvaa, askelmittari, erityinen koulutila, muistutukset, GOPLAY-toimintaohjelmisto, Wi-Fi, toiminnan seuranta Xplora App-sovelluksen kautta, SOS-nappi ja useita eri värivaihtoehtoja.

Edullinen älykello – Huawei Watch GT 2e

Vesitiiviys: 5 ATM-vedenkestävyys.

Akunkesto: 2 viikon akunkesto (30 tuntia GPS-tilassa).

Sykemittaus: Tarkka sykemittari.

Unen seuranta: VO2Max- ja unenseuranta.

Yhteys älypuhelimeen: Bluetooth 5.1 -yhteys, jonka avulla voit tarkastaa ilmoitukset ja viestit älykellon näytöltä.

Aktiivisuuden seuranta: Kuusi automaattisesti aktivoituvaa urheilutilaa sisä- ja ulkotiloissa lenkkeilylle, crosstrainereille ja soutulaitteille. Siinä on myös 85 mukautettavaa tilaa sisä- ja ulkotilojen harrastuksille, kuten esimerkiksi kiipeilylle, parkourille tai tanssimisille.

GPS-paikannus: GPS- ja GLONASS-paikannuspalveluiden avulla voit seurata urheilusuorituksia tarkasti karttoja seuraten.

Muut tärkeät ominaisuudet: Naisten terveysseuranta, puhelimen etsintätoiminto, kamerapainike älypuhelimille, sisäinen 4 GB -muisti musiikille, musiikin kuuntelu Bluetooth-kuulokkeiden avulla ja useat kellotaulun taustakuvat erilaisiin tyyleihin.

Paras älykello iPhonen käyttäjälle – Apple Series Watch 6

Vesitiiviys: Vedenkestävä jopa 50 metriin saakka.

Akunkesto: 18 tuntia.

Sykemittaus:  Paranneltu 2. sukupolven optinen sykemittari, joka huomioi tiedot levosta, kävelystä, urheilusta ja muista sykkeeseen vaikuttavista asioista. Voit tarkastella sykettäsi suoraan näytöltä, ja kello myös ennaltaehkäisee sydänsairauksia tarjoamalla monipuolisia terveystietoja.

Unen seuranta: Sisältyy.

Yhteys älypuhelimeen: Sopii iPhone 6s -älypuhelimille sekä uudemmille malleille, jotka käyttävät iOS 14 -käyttöjärjestelmää tai uudempaa versiota.

Aktiivisuuden seuranta: Havaitsee urheilusuositukset automaattisesti, jonka ansiosta se tallentaa automaattisesti poltetut kalorit ja sykkeen.

GPS-paikannus: Sisältää GPS-tiedot mikäli esimerkiksi lenkkeilet ulkotiloissa.

Muut tärkeät ominaisuudet: Happisaturaation seuranta, monipuolinen kellotaulun mukauttaminen, käsienpesurutiinien seuranta ajastimen avulla, putoamisseuranta, integroitu kompassi, paranneltu Maps-sovellus (leveys- ja pituusasteen, kaltevuuden ja korkeuden seuranta reaaliaikaisesti), helppokäyttöinen käyttöliittymä, integroitu kaiutin ja mikrofoni ja kalenterin, yhteystietojen ja muiden aikataulujen seuranta älykellon kautta ja Always-On Retina-näyttö.