Huono unenlaatu? 5 vinkkiä parempaan uneen!

sisältää mainoslinkkejä

Laadukkaan unen aikana hermoston toiminta tasapainottuu, vastustuskyky vahvistuu ja elimistö palautuu päivän rasituksesta. Paneudumme tässä artikkelissa aiheeseen ja annamme vinkkejä, miten voit parantaa omaa unenlaatuasi!

Palauttava uni – mitä se tarkoittaa?

Uni on muistamisen ja oppimisen keskeinen edellytys. Opitut asiat tallentuvat unen aikana pitkäkestoiseen muistiin ja mieli käsittelee sellaisia tunteita ja asioita, jotka päivän mittaan jäävät vaille huomiota.

Ihminen tarvitsee keskimäärin 7-9 tuntia / yö. Myös unen laadulla on merkitystä. Heräämiset ovat yleisin syy huonoon unen laatuun, sillä se katkaisee normaalin unisyklin. Aikuisilla unessa tulisi olla n. 20-30% REM-unta (vilkeuni), 15-20% N3-unta (syvä perusuni), 1% valveunta ja loput kevyttä perusunta.

Iän myötä syvän unen osuus vähenee ja unen keveys ja katkonaisuus yleistyvät. Kuitenkin jos huonolaatuinen uni aiheuttaa ongelmia jaksamiseen tai jos uni on jatkuvasti katkonaista, tulisi sen syy ehdottomasti selvittää. Syinä voivat olla esim. stressi, masennus tai uniapnea. Käännythän aina terveydenhoitohenkilökunnan puoleen, jos ongelma on pitkäaikainen.

5 vinkkiä parempilaatuiseen uneen

1. Terveelliset elämäntavat

Kuten kaikessa, myös hyvässä unenlaadussa terveellisillä elämäntavoilla on merkittävä rooli hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Monipuolinen liikunta ja terveellinen ruokavalio mahdollistavat omalta osaltaan parempilaatuisen unen.

2. Säännöllinen rytmi

Elimistö tottuu yllättävänkin äkkiä tiettyyn elämänrytmiin, joten siitä kannattaa pitää kiinni. Kun menet joka ilta suunnilleen samoihin aikoihin nukkumaan ja myös heräät aamulla samoihin aikoihin, on parempilaatuinen uni huomattavasti todennäköisempää. Kun tätä rutiinia toistaa tarpeeksi pitkään, alkaa keho jo luonnostaan herätä aamulla samoihin aikoihin ja myöskin illalla väsyä tiettynä ajankohtana. Pidäthän myös huolta, että raivaat kalenteristasi tarpeeksi aikaa unelle! Tämä on nykyajan suorittavassa yhteiskunnassa todella tärkeä huomioitava seikka.

3. Uni-valvepäiväkirja

Käypä hoito -suosituksenkin mukaan aktiivisuusrannekkeiden ja urheilukellojen sijaan kannattaa omaa unta seurata uni-valvepäiväkirjan avustuksella (etenkin niissä tapauksissa, jos huonolaatuinen uni on pidempiaikainen ongelma). Päiväkirjan avulla arvioidaan yöunta, merkataan ylös nukutut päiväunet ja kirjataan ylös päivän toiminnat kuten liikunta, alkoholin käyttö ja tupakointi. Päiväkirjaa kannattaa pitää ainakin 2-3 viikon ajan, jonka jälkeen on helpompi arvioida näiden asioiden vaikutusta omaan uneen. Uni-valvepäiväkirjapohjan löydät täältä. Päiväkirjaa voi hyödyntää myös siinä tapauksessa, jos menee asian tiimoilta terveydenhoitohenkilökunnan pakeille.

4. Rauhoita rytmi iltaa kohden

Hyvälaatuiseen uneen on hyvä valmistautua jo muutama tunti ennen varsinaista nukkumaan menemistä. Valojen vähentäminen jo hyvissä ajoin rauhoittaa ja käynnistää kehon omaa melatoniinin tuotantoa. Raskasta liikuntaa, alkoholia, kännykkää/muita ruutuja, kofeiinia tai muita piristäviä valmisteita sekä tupakkaa kannattaa välttää nukkumaanmenon lähestyessä. On hyvä rauhoittaa kehoa mm. kevyen musiikin, äänikirjan tai vaikkapa palauttavan venyttelyn merkeissä, jolloin tuleviin yöuniinkin alkaa valmistautua jo hyvissä ajoin ennen varsinaista nukkumaanmenoa.

5. Unenlaatua edistävät tuotteet

Parempaan unenlaatuun kannattaa myös kokeilla luontaisia tuotteita, joista moni uniongelmista kärsivä on löytänyt apua. Esimerkiksi melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja lievittää aikaeron aiheuttamia yksilöllisiä vaikutuksia. Muita unenlaatua edistäviä tuotteita ovat mm.:

Puhdas+ Unijauhe

Nopeavaikutteinen unijauhe voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja parantaa unenlaatua koko yön ajan. Sisältää kamomillaa, melatoniinia, inositolia ja glysiiniä.

Klikkaa tänne ja tutustu tuotteeseen enemmän!

Nordic Health Sleep Lotion

Nordic Health magnesiumvoiteen on kliinisesti todistettu rentouttavan väsyneitä lihaksia, rauhoittavan aisteja ja mieltä, joka mahdollistaa syvemmän ja säännöllisemmän unirytmin.

Klikkaa tänne ja tutustu tuotteeseen enemmän!

Novanight

Kolmivaikutteinen Novanight lyhentää nukahtamisaikaa, vähentää yöllisiä heräämisiä ja rauhoittaa kehoa. Se sisältää rohtopassion kukista, sitruunamelissan lehdistä ja tuliunikon kukista valmistettua uutetta sekä melatoniinia ja B6-vitamiinia.

Klikkaa tänne ja tutustu tuotteeseen enemmän!

Puhdistamo Pharma Ilta Magnesium

Puhdistamo Pharman Ilta Magnesium on magnesium-yrttiuutevalmiste. Magnesiumglysinaatti palauttaa kehoa ja mieltä, sillä magnesium edistää normaaleja psykologisia toimintoja ja hermoston normaalia toimintaa stressaavankin arjen keskellä. Valmisteen sisältämä l-tryptofaani on välttämätön aminohappo, joka on sekä serotoniinin että melatoniinin lähtöaine. Tuotetta suositellaan käytettäväksi iltaisin ja se voi auttaa parempilaatuisen unen tavoittelussa.

Klikkaa tänne ja tutustu tuotteeseen enemmän!

Mediflow Vesityyny

Mediflow® on ylellinen vesityyny kroonisista niska-hartiaseudun vaivoista kärsiville henkilöille. Mediflow vesityyny on korkealuokkainen tyyny, joka voidaan säädellä yksilöllisesti sopimaan jokaiselle. Ainutlaatuinen veden ja pehmeän hypoallergeenisen kuidun yhdistelmä sekä lämpöä eristävä kerros takaavat syvän ja virkistävän yöunen.

Klikkaa tänne ja tutustu tuotteeseen enemmän!