Treenihanskat – miten valita ja miksi?

sisältää mainoksen Fitnesstukun mainoslinkin kautta

Kipeitä kovettumia kämmenissä salitreenin jälkeen – kuulostaako tutulta? Moni miettii salihanskojen tärkeyttä ja merkitystä treenissä, jonka vuoksi tässä artikkelissa käsittelemme aihetta laajemmin.  

Treenihanskojen hyödyt

Säännölliselle kuntosalitreenaajalle hyvät salihanskat ovat aivan ehdoton hankinta! Treenihanskoja suositellaan erityisesti fitness-harrastajille, voimaharjoittelijoille ja painonnostajille. Kuitenkin kuka tahansa, joka säännöllisesti treenaa hyötyy hanskoista säännöllisessä käytössä. Tangot, kahvakuulat ja painot rasittavat etenkin kämmenten ihoa. Treenivälineiden aiheuttamat kovettumat ja hiertymät kämmenissä aiheuttavat lisäksi epämiellyttävän ulkonäön käsiin. Varsinkin tietyissä käsityöammateissa ja muutenkin käsillä tehtävissä töissä treenistä aiheutuneet kovettumat voivat jopa hankaloittaa työntekoa. Kovettumat voivat pahimmillaan halkeilla, jolloin ihon auetessa on isompi riski että bakteerit pääsevät sisälle kehoon.

Treenihanskat suojaavat kämmeniä, minkä lisäksi ne parantavat otteen pitävyyttä. Erilaiset veto- ja työntöliikkeet tuntuvat huomattavasti miellyttävimmiltä ja tehokkaammilta hanskoja käytettäessä. Useimmiten kämmenosa on kevyesti pehmustettu, joka lisää mukavuutta ja vaimentaa iskuja. Kämmenosa onkin useimmiten vahvistettu esim. tekonahalla tai aidolla nahalla. Lisäksi hanskat suojaavat tangon ja painojen aiheuttamalta rasitukselta ja tukevat rannetta. Materiaaliltaan hyvät treenihanskat ovat pinnasta hengittävät, jolloin hikoilemisesta aiheutunut kosteus ei keräydy hanskojen alle. Hanskat ovat yleisimmin sormiosistaan aukinaiset. Nämä osat ovat hyvissä hanskoissa joustavaa ja kevyttä materiaalia, jolloin ne eivät purista tai hierrä.

Treenihanskojen valinta

Valitessasi sopivaa treenihanskaa, kannattaa miettiä oman treenin pääpainoa ja kuormittavuutta. Uusien hanskojen sovituksessa niiden olisi hyvä olla melko tiukat, jolloin ne muotoutuvat ja hieman löystyvätkin käytössä. Tiukkuuden huomioinnissa on hyvä kuitenkin muistaa, että niiden ei pitäisi olla epämukavat, haitata urheilusuoritusta tai varsinkaan aiheuttaa kipua. Naisille löytyy yleensä omat koot, sillä käsien malli ja koko vaihtelee yleensä eri sukupuolten välillä.

Raskaampaan salitreeniin jossa käsitellään isoja painoja, kannattaa valita jämäkkä rannetuki ja ylipäätään jämäkämpi hanska. Pitkäkestoisempaan kestävyystreeniin yleensä riittääkin kevyemmät hanskat, joissa on myös notkeutta. Säännölliselle ja tavalliselle salitreenaajalle sopii kevyempi, ns. ”normaali” hanska. Kaikkien hanskojen kohdalla kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota pehmustukseen, pitävyyteen ja rannetukeen oman tarpeen mukaisesti.

Tutustu laajaan Fitnesstukun valikoimaan täältä!

Treenihanskojen hoito

Treenihanskojen hoidossa tärkeintä on kuivassa säilyttäminen sekä suoralta auringonvalolta välttäminen. Pesuohjeet kannattaa aina varmistaa treenihanskojen valmistajalta. Pääsääntöisesti ne voi pestä käsin pyykinpesuaineella, joka samalla myös poistaa epämiellyttäviä hajuja. Huolellinen kuivatus on tässäkin tapauksessa tärkeää, jolloin kosteutta ei jää hanskoihin tarttuen sitä kautta ihoon. Jatkuvassa käytössä hanskoja on hyvä kuitenkin vaihtaa säännöllisesti!