Paras proteiinijauhe naisille – mitä huomioida valinnassa?

sisältää mainoksia Fitnesstukun mainoslinkkien kautta

Proteiinijauheet ovat yksi yleisimmistä ravintolisistä, joita treenaavat ja salilla käyvät ihmiset suosivat. Markkinoille sataa jatkuvasti uusia valmisteita ja nykyään ne ovat tuttu näky ruokakauppojenkin hyllyillä. Mihin proteiinijauhetta sitten käytetään ja kuka siitä hyötyy? Mitä kannattaa huomioida proteiinijauheen valinnassa? Perehdyimme näihin kysymyksiin syvemmin tässä artikkelissa.

Proteiini on elintärkeä ravintoaine kehon toiminnoille, sillä se antaa energiaa. Lihakset koostuvat pääasiassa proteiineista. Se osallistuu lisäksi mm. hormonien tuottamiseen, entsyymireaktioihin ja edesauttaa luuston pysymistä normaalina. Proteiinijauheesta hyötyvät erityisesti lihasmassaa kasvattavat treenaajat sekä laihduttajat. Aktiivisuuden lisääntyessä normaali ruoka ei välttämättä riitä suorituksesta palautumiseen, jolloin proteiinilisä on usein tarpeellinen. Proteiinipitoinen ruokavalio lisäksi ylläpitää kylläisyyden tunnetta pidempään, kuin hiilihydraattipitoinen ruokavalio.

Proteiinijauheen valinnassa keskeisintä on huomioida oman liikkumisesi tavoitteet. Haluatko kasvattaa lihasta vai oletko pudottamassa ylimääräisiä kiloja pois? Lisäksi valintaan vaikuttavat myös ravintoarvot, proteiinin lähde ja maku. Seuraavaksi esimerkkejä erilaisille treenaajille sopivista proteiinijauheista. Proteiinivalmisteen kuvaa tai otsikkoa klikkaamalla pääset tutustumaan tuotteisiin paremmin Fitnesstukun sivuilla!

Paras proteiinijauhe lihasten kasvuun

Heraproteiini on suosituin proteiinityyppi lihasten kasvattajien keskuudessa. Se on valmistettu maidosta. Useat tutkimukset osoittavat, että heraproteiini edistää lihasmassan ja voiman kasvua. Heraproteiinista löytyy useita eri muotoja, joita ovat mm. heraproteiini-isolaatti, heraproteiinikonsentraatti ja erilaiset heraproteiinisekoitukset. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että isolaattimuotoisessa heraproteiinissa on yleensä vähemmän hiilihydraatteja sekä rasvaa ja näin ollen korkeampi proteiinipitoisuus. Isolaattimuotoiset proteiinijauheet ovat hinnaltaan arvokkaampia, mutta ravintoarvoiltaan yleensä laadukkaampia kuin muun muotoiset heraproteiinit.

Paras proteiinijauhe laihduttajalle

Laihduttajalle elintärkeää on saada tarpeeksi proteiineja. Jos ruokavalio on liian niukka, kääntyy se laihduttajan tarkoitusperiä vastaan. Tässä tilanteessa elimistö ottaakin tarvitsemansa energian lihaksista, jolloin painonpudotus hidastuu merkittävästi. Proteiinin saannissa on tärkeää huomioida, että elimistö saa siitä tarvitsemansa aminohapot. Olisikin siis hyvä saada ruokavalion kautta proteiineja useista eri lähteistä, johon kuuluu eläin- ja kasvikunnan proteiinit. Laihduttajan kannattaa huomioida proteiinijauheen valinnassa erityisesti tyydyttyneiden rasvahappojen ja hiilihydraatin määrä!

Vegaaninen proteiinijauhe

Vegaanien iloksi on markkinoille tullut runsaasti uusia kasvipohjaisia valmisteita. Näitä ovat mm. soijaproteiinit, herneproteiinit, riisiproteiinit, hamppuproteiinit ja erilaiset proteiiniyhdistelmät. Kuten yllä jo tulikin ilmi, on äärettömän tärkeää saada proteiineista elimistölle riittävä määrä aminohappoja. Tämän vuoksi monet vegaanit suosivat proteiiniyhdistelmiä, jotka sisältävät proteiineja useista eri vegaanisista lähteistä.