Ennen treeniä -lisäravinteet

sisältää mainoksen Fitnesstukun mainoslinkin kautta

Lisäravinteiden käyttö on yleistynyt kaiken tasoisien treenaajien keskuudessa. Toivot varmasti, että olo ennen treeniä on virkeä ja energinen – näin treenikin kulkee toivotulla tavalla. Jos näin ei kuitenkaan syystä tai toisesta ole, on tähän olemassa ennen treeniä otettavia lisäravinteita. Näitä kutsutaan myös nimellä Pre-Workout lisäravinteet. Paneuduimme asiaan puolestasi ja selvitimme, mitä treenitehostajia on olemassa ja miten niitä yleisimmin käytetään.

Keho tarvitsee treenimuodosta riippumatta erityisesti hiilihydraatteja sekä proteiineja. Nämä eivät kuitenkaan keskenään takaa tehokasta treeniä, jonka vuoksi moni käyttää Pre-Workout lisäravinteita. Nämä lisäravinteet sisältävät yhdistelmän useita eri lisäravinteita, joiden tehtävänä on valmistaa kehoa optimaaliseen harjoitukseen. Ne vaikuttavat lisäksi energiatasoon ja kestävyyteen. Ammattilaiset kuitenkin suosittelevat, ettei valmistetta käytettäisi ennen jokaista treeniä – tällöin riski elimistön tottumisesta boosteriin kasvaa. Tavalliselle treenaajalle riittää yleensä esim. kahvi tai hedelmä ennen treenaamaan lähtöä. Tärkeintä on aina loppupeleissä kuitenkin pitää huolta perusasioista kuten monipuolisesta ja ravitsevasta ruokavaliosta sekä riittävästä levosta.

Pre-Workout -lisäravinteita suositellaan käytettäväksi 30min-1h ennen treeniä, mutta tarkemmat ohjeet kannattaa aina varmistaa käyttämäsi valmisteen ohjeen mukaisesti. Seuraavana listaus ainesosista, joita Pre Workout -valmisteet yleisimmin sisältävät:

KOFEIINI

Kofeiini on yleisimmin käytetty valmiste ennen treeniä sekä perinteisen kahvin muodossa että lisäravinneyhdistelmissä. Tunnetusti kofeiini toimii piristäjänä ja antaa hetkellisesti lisää virtaa treenaamiseen. Se lisää keskittymiskykyä ja herättelee koko kroppaa treeniä varten. Iltaisin treenatessa kannattaa varmistaa käyttämäsi lisäravinteen kofeiinin määrä, jottei tämän vuoksi menetä seuraavan yön unia.

BCAA

BCAA eli haaraketjuiset aminohapot ovat proteiinien luonnollisia ainesosia, joita saadaan ravinnosta. Proteiini siis muodostuu aminohapoista ja kasvaakseen lihas tarvitsee proteiinia. BCAA:ta suositellaan erityisesti pitkäkestoisessa suorituksessa, koska sillä on lihasta säästävä vaikutus. Lisäksi se tehostaa suoritusta, auttaa lihaksen kehitystä eri tavoin ja edesauttaa palautumista. Salitreenaajat hyötyvät BCAA:sta, sillä se tehostaa maitohapon sietokykyä.

KREATIINI

Kreatiini auttaa varastoimaan energiaa lihaksiin ja sillä on tutkitusti hyötyä treenaajalle. Se parantaa suorituskykyä, antaa elimistölle energiaa ja parantaa sarjakestävyyttä sekä maksimivoimaa. Tutkimuksissa on todettu, että beeta-alaniinin (ks. alla) ja kreatiinin yhteiskäytöllä on saatu lisättyä lihasmassan kasvua ja rasvamassan vähenemistä.

Tutustu Fitnesstukun tehonlisääjien valikoimaan täältä!

BEETA-ALANIINI

Beeta-alaniini on aminohappo, joka vaikuttaa karnosiinin muodostumiseen kehossa. Karnosiini puolestaan estää lihasten menemistä maitohapoille niin helposti. Siitä on koettu hyötyä kaikissa urheilulajeissa, mutta sen ominaisuuksien puolesta erityisesti kestävyyslajeissa. Lisäksi sen sanotaan lisäävän ”pumpin tunnetta” etenkin salitreenissä.

AMINOHAPOT YLEISESTI

Aminohapoista BCAA ja Beeta-alaniini tulikin jo mainittua, mutta muitakin aminohappoja käytetään Pre-Workout -valmisteissa. Yleisesti ottaen aminohapot vaikuttavat lihaskasvuun, voimaan, kestävyyteen ja treenistä palautumiseen. Treenin aikana keho purkaa energiavarastoja ja tällöin lihaskasvulle tärkeät aminohapot kuluvat. Siksi aminohappovaraston täytenä pitäminen on merkittävää, sillä lihas tarvitsee tätä ravintoa rasituksen aikana.