Vastuskuminauha – pieni tehopaketti treeniin!

sisältää mainoksen Fitnesstukun mainoslinkin kautta

Vastuskuminauhat ovat viime vuosina tulleet entistä suosituimmiksi sekä koti- että salitreenissä. Ne sopivatkin erinomaisesti mm. kehonpainoharjoitteluun, kuntoutukseen, voimanostoon ja kahvakuulaharjoitteluun. Paneuduimme aiheeseen tarkemmin ja selvitimme, millaiseen käyttöön niitä suositellaan, miten valita juuri itselle sopiva nauha ja miten sitä hoidetaan.

Miksi vastuskuminauhaa suositellaan?

Vastuskuminauhan käytössä on useita etuja. Sen hinta on edullinen ja käyttö todella monipuolista erilaisiin treenimuotoihin. Se sopii kotitreeniin, mukaan kuljetettavaksi sekä salitreeniin – käytetäänpä sitä myös ammattimaisessa kuntoutuksessa sekä fysioterapiassakin. Pienen kokonsa puolesta sitä on helppo säilyttää vaikkapa salikassissa treenikertojen välissä, joten se pysyy helposti mukana jatkuvasti. Vastuskuminauha tuo nivelystävällistä painoa harjoitteluun ja sitä käyttäessä on helppo saada kohdennettua harjoitusta tiettyyn lihakseen. Sitä käytetään painoa lisäävänä harjoitteena mm. syväkyykyssä tai avustavana välineenä leuanvetoa treenatessa. Vastuskuminauhan avulla parannat kehonhallintaasi, koordinaatiota, lihasvoimaa sekä liikkuvuutta. Aerobisen kunnon hallinnassa sitä käytetään lisäämään nopeutta, ketteryyttä ja voimaa. Lisäksi se sopii mainiosti myös lämmittelyyn, kehonhuoltoon ja venyttelyyn. Tällä urheiluvälineellä saat siis käytännössä tehoa koko kehon lihasten vahvistamiseen!

Miten valita itselle sopiva vastuskuminauha?

Olet tullut nyt siihen lopputulokseen, että vastuskuminauha olisi hyvä lisä omaan treenaamiseesi. Miten sitten tietää, mikä nauha on juuri itselle sopiva? Vastuskuminauhoja löytyy eri vahvuuksilla, väreillä, paksuuksilla sekä pituuksilla. Osassa nauhoista on kahvat ja osassa ei. Mallin valinta määräytyy loppupeleissä omaan treenin, tavoitteen ja käyttötarkoituksen mukaan.

Nauhan paksuus ja väri kertovat vahvuusasteesta. Nämä värikoodit kuitenkin saattavat vaihdella valmistajien välillä, joten se kannattaa varmistaa ennen ostopäätöstä. Jos mahdollista, kannattaa niitä myös kokeilla käytännössä! Aloittelijalle hyvä valinta olisi ottaa kaksi nauhaa – yksi kevyempi ja toinen raskaampi. Näiden kanssa harjoittelemalla ja kokeilemalla on helppo löytää monipuolisuutta omaan treeniin.

Karkeasti vastuskuminauhat voidaan jakaa kolmeen tyyppiin; Perinteiset vastuskuminauhat, lyhyet vastuskumilenkit ja kahvalliset vastuskuminauhat. Perinteinen nauha on erinomainen valinta alkuun, sillä se useimmiten on kaikista monipuolisin valinta treeniin. Vastuksen säätäminen onnistuu näppärästi tarraamalla nauhan eri kohtiin; mitä tiukemmalla nauha on, sitä kovemman vastuksen se antaa. Sen voi lisäksi kiinnittää vaikkapa puolapuihin, ovenkahvaan tai jalkojen alle. Liikeratoja on mahdollista säätää hyvin, sillä näissä yleensä pituudet ovat riittäviä. Kahvallisissa nauhoissa etuna on, että niistä on helpompi saada tukeva ja napakka ote. Lyhyet vastuskumilenkit ovat suosittuja etenkin alavartalotreenissä, jolloin saadaan kaivattua tehoa pakara- ja reisiliikkeisiin. Liikeradat näissä ovat ymmärrettävästi pienemmät.

Käy tsekkaamassa Fitnesstukun kattava vastuskuminauhavalikoima täältä!

Miten vastuskuminauhaa hoidetaan?

Vastuskuminauhojen valmistusmateriaaleissa on joitakin eroja, jotka vaikuttavat niiden kestävyyteen. Pääsääntöisesti ne on tehty kumista ja sisältävät lateksia. Nauhojen hoidossa tärkeintä on säilyttää niitä kuivassa paikassa suojaten suoralta auringonvalolta ja kosteudelta. Käytössä pitää välttää venytystä enempään kuin maksimipituuteen (250-300%), jolloin ne säilyvät pidempään hyväkuntoisena. Näiden ohjeiden noudattamatta jättäminen aiheuttaa suuremmalla todennäköisyydellä vastuskuminauhan nopeamman rikkoutumisen tai hapertumisen.