Voimapyöräharjoittelu – mitä lihaksia voimapyörä kehittää?

sisältää mainoslinkin

Voimapyörä on tehokas keskivartaloa vahvistava urheiluväline. Moni treenaaja on törmännyt voimapyörään salilla ja löytyypä se monelta myös kotoa muiden treenivälineiden joukosta. Voimapyörän tehokkuus, vaikutus lihaksistossa sekä tekniikka ovat tärkeitä tekijöitä sitä käytettäessä. Voimapyörää voi kuulla myös kutsuttavan nimillä vatsapyörä, vatsarulla, vatsalihasrulla ja core roller. Paneuduimme tässä artikkelissa aiheeseen, jotta saat jatkossa voimapyörästäsi kaiken mahdollisen irti!

Voimapyörän tehokkuus ja vaikutus lihaksissa

Voimapyörän käyttö vaikuttaa koko keskivartalon lihaksistoon eli ”coreen” sekä vatsa- ja tukilihaksiin. Voimapyörällä harjoittelu vaikuttaa sekä pinnallisiin että syviin vatsa- ja selkälihaksiin. Lisäksi se vaikuttaa pakaroiden, hartiaseudun, lantionpohjan ja käsien lihaksistossa. Kyseessä on siis hyvin kokonaisvaltainen liike, joka on samalla myös erittäin kuormittava.

Voimapyörän käyttö
  • edesauttaa kehonhallinnan kehittymistä
  • vahvistaa corea
  • auttaa muissa fyysisissä suorituksissa
  • auttaa ennaltaehkäisemään lihasvammoja

Tutustu laajaan valikoimaan ja osta voimapyörä täältä!

Voimapyörän käytön tekniikka

Tekniikassa tärkeintä on vartalon tiukkana pitäminen, jottei selkä pääse notkolle liikettä tehtäessä. Ota voimapyörän kahvoista ”pyöräilyote” ja rullaa eteenpäin joko seisoma- tai polviasennosta eteenpäin. Rullaa niin alas kuin pääset, pysäytä liike hetkeksi ja lähde palaamaan rauhallisesti aloitusasentoon vatsalihasten avulla.

Keskity koko ajan keskivartalon lihaksistoon, jotta teet liikkeen oikealla tekniikalla. Seisoma-asennosta tehty liike on huomattavasti raskaampi, kuin polviasennosta tehty. Jos raskaampi liike tuntuu aluksi hankalalta, kannattaa ehdottomasti aloittaa polviasennosta – tällöin saat ensin tekniikan kuntoon ja kroppaasi vähitellen vahvistettua, jolloin seisoma-asennosta tehty liikekin on helpompi suorittaa puhtaasti.

Voimapyörän käyttöä ei suositella kokonaan aloitteleville treenaajille, sillä sen käytössä on riski paikkojen venäyttämiselle sekä vammoille. Erityisesti alaselkävaivoista kärsiville ei suositella voimapyörän käyttöä. Jos epäilet terveydentilasi vuoksi voimapyörän käytön sopivuutta, kannattaa asiasta aina jutella terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa ennen käyttöä. Kokonaisvaltaisesti voidaan kuitenkin sanoa, että selkälihasten tulee olla hyvässä kunnossa voimapyörää käytettäessä. Tällöin selän notkahtaminen liikettä tehtäessä on helpompaa estää.

Voimapyöräharjoittelu kannattaa ajoittaa heti treenin alkuun lämmittelyjen jälkeen, jotta lihakset eivät ole vielä liikaa rasittuneet lihaskuntoharjoittelusta ennen voimapyörän käyttöä. Haastavuustasoa saa vaihdeltua liikeradan laajuuden sekä toistomäärien mukaisesti. Hyvä tavoite on esim. 10 toistoa ihan alas saakka. Vähitellen voi oman kunnon mukaisesti lisätä toistomääriä, siirtyä polviasennosta seisoma-asentoon ja asettaa lisäpainoa liikettä tehtäessä. Voimapyörän käytön kuormittavuuden vuoksi sitä ei kannata missään nimessä tehdä jokaisella treenikerralla, vaan hyvä määrä on 1-2 kertaa viikossa. Oikeasta tekniikasta löytyy hyviä videoita YouTubesta, jotka kannattaa ehdottomasti tsekata ennen harjoittelun aloittamista!

Ei muuta kuin voimapyörä alle, turvallinen liikeradan toisto kehiin ja keskivartaloa kehittämään!