Urheilijan lisäravinteet

sisältää mainoslinkkejä

Lisäravinteita on markkinoilla lähes rajattomasti ja moni miettiikin, mitkä näistä ovat oikeasti tarpeellisia elimistölle. Pääsääntöisesti voidaan ajatella, että urheilijan tulisi saada tarvitsemansa vitamiinit, kivennäisaineet, kuidut ja rasvahapot suoraan monipuolisesta ruokavaliosta. Kuitenkin moni liikkuja haluaa käyttää lisäravinteita täydentämään terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

Säännöllisesti olisi hyvä käydä testauttamassa eri laboratoriokoe-arvot. Suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä arvoja ovat mm. magnesium, D-vitamiini, rauta ja B12-vitamiini. Klikkaamalla tähän Puhdin liikkujan terveystarkastukseen (nainen) voit kätevästi varata ajan itsellesi näihin testeihin. Tuloksen mukaan on helpompaa arvioida, mitä ravintolisiä juuri sinun kehosi tarvitsee.

Tässä artikkelissa perehdymme enemmän yleisesti käytettyihin urheilijoiden lisäravinteisiin.

Proteiinijauhe

Proteiini on elintärkeä ravintoaine kehon toiminnoille, sillä se antaa energiaa. Lihakset koostuvat pääasiassa proteiineista. Se osallistuu lisäksi mm. hormonien tuottamiseen, entsyymireaktioihin ja edesauttaa luuston pysymistä normaalina. Proteiinijauheesta hyötyvät erityisesti lihasmassaa kasvattavat treenaajat sekä laihduttajat. Aktiivisuuden lisääntyessä normaali ruoka ei välttämättä riitä suorituksesta palautumiseen, jolloin proteiinilisä on usein tarpeellinen.

Katso tästä artikkelista parhaat proteiinijauheet naisille.

Kreatiini

Kreatiini muuttuu elimistössä kreatiinifosfaatiksi ja varastoituu lihassoluihin. Se sitoo nestettä lihaksiin ja antaa niille energiaa räjähtävissä, lyhytkestoisissa suorituksissa. Nesteen lisääntymisen kautta rasvaton massa elimistössä lisääntyy ja se johtaa käytön aikana väliaikaiseen, merkittävään lihasmassan kasvuun. Lihaskasvun suhteen kreatiini toimii siis välillisesti, sillä se parantaa suorituskykyä ja sitä kautta käyttäjä pääsee parempiin tuloksiin ja kykenee treenaamaan entistä kovemmin.

Kreatiini kehittää suorituskykyä, lisää lihasmassaa, parantaa suorituskykyä alle 30 sekuntia kestävissä suorituksissa ja parantaa maksimivoiman kehittymistä.

Katso täältä TOP 3 kreatiinivalmistetta.

Monivitamiini

Monivitamiinivalmisteet ovat erinomaisia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat varmistaa tarvittavien vitamiinien ja hivenaineiden saannin kätevästi yhdestä purkista. Määrät on suunniteltu saantisuosituksien mukaan, joten pelkän monivitamiinivalmisteen käytössä ei yliannostuksen riskiä ole. Jos kuitenkin käyttää monia eri valmisteita, on hyvä varmistaa yliannostuksen mahdollisuus esim. apteekkihenkilökunnalta.

Tutustu laajaan monivitamiinivertailuumme täältä.

Omega-3

Omega-3 on välttämätön rasvahappo, joka sisältää pitkiä rasvahappoja (EPA ja DHA). Elimistö ei pysty itse tuottamaan tätä rasvahappoa, joten se on saatava suoraan ravinnosta tai ravintolisästä. Omega-3 on koostumukseltaan parhaita mahdollisia rasvoja. Se ennaltaehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, kohonnutta verenpainetta, matala-asteista tulehdusta ja 2. tyypin diabetesta. Omega-3 vaikuttaa myös aivojen, silmien, ihon, hermoston ja immuunipuolustuksen toimintaan.

Lue lisää Omega-3 ja vertaile valmisteita täältä.

D-vitamiini

D-vitamiini on elimistön tärkeille elintoiminnoille välttämätön rasvaliukoinen vitamiini, jota tulee saada riittävästi. Etenkin talvikuukausina D-vitamiinipitoisuus kehossa laskee, jolloin riittävä pitoisuus tulisi huolehtia ravintolisänä. D-vitamiini mm. auttaa osteoporoosin ehkäisyssä, osallistuu elimistön immuunipuolustukseen ja vaikuttaa luuston terveyteen ja kalsiumin imeytymiseen.

Tutustu laajaan D-vitamiinivalikoimaan täällä!

C-vitamiini

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka on ihmiselle välttämätön. Se osallistuu elimistössä mm. luiden kasvuun ja uusiutumiseen sekä hampaiden, ihon ja muiden kudosten toimintaan. Lisäksi C-vitamiini osallistuu proteiinien aineenvaihduntaan. Se on tärkeä antioksidantti, joten se ehkäisee solujen hapettumista. Sillä on lisäksi erittäin tärkeä tehtävä kehon immuunipuolustuksessa eli vastustuskyvyssä. Moni uskookin C-vitamiinin nimeen esim. flunssan ehkäisyssä.

Tutustu laajaan C-vitamiinivalikoimaan täällä!

Magnesium

Moni urheilija vannoo magnesiumin nimeen mm. suonenvetojen ehkäisyssä. Magnesiumilla onkin elimistössä monia tärkeitä tehtäviä. Se edistää elektrolyyttitasapainoa sekä osallistuu proteiinisynteesiin, lihasten supistumiseen, solujen jakautumisprosessiin ja normaaleihin psykologisiin toimintoihin. Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta yleensä saa tarpeeksi magnesiumia, mutta mm. aktiivinen liikunta ja kestävyysurheilu voivat aiheuttaa magnesiumlisän tarpeen elimistössä.

Lue TOP 3 magnesium -vertailumme täältä.