Psyllium – info pähkinänkuoressa

sisältää mainoslinkin

Psyllium on kuitulisä, joka sopii helppokäyttöisyytensä lisäksi myös herkkävatsaisille. Mitä psyllium sitten on, kuinka sitä käytetään ja annostellaan? Paneuduimme tässä artikkelissa aiheeseen syvemmin.

Mitä on psyllium?

Psyllium on ravintokuitu, joka on valmistettu ratamokasvin kuivatusta siemenkuoresta. Se sopii erinomaisesti terveelliseksi kuidun lähteeksi ruokavalioon. Psyllium on erittäin kuitupitoista, sillä siinä on kuitua 85-87%.

Normaalista ruokavaliosta olisi hyvä saada 25-35 grammaa ravintokuitua vuorokaudessa. Psylliumin avulla tätä kuitumäärää saa helposti lisättyä, jos saanti jää niukaksi ruokavaliossa. Kuitu edistää vatsan hyvinvointia ja sitä käytetään ummetuksen ehkäisyyn ja hoitoon. Lisäksi se vähentää 2. tyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien ja suolistosyövän riskiä.

Psyllium muodostaa veden kanssa geelimäistä massaa. Täten se edistää verensokerin tasapainossa pysymistä, veren kolesterolitasoa, nopeuttaa ruoan kulkemista suolistossa, pehmentää ulosteen koostumusta ja auttaa suoliston toiminnan säännöllisenä pysymistä. Kyseessä on siis aikamoinen tehopakkaus!

Osta Puhdas+ Psyllium täältä!

Psylliumin käyttö ja annostus

Psyllium sopii erinomaisesti etenkin gluteenittomaan leivontaan, sillä se tuo taikinaan sitkoa. Se sekoitetaan taikinanesteeseen ja annetaan turvota noin 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Annostuksena 1-2 rkl / litra taikinanestettä. Psylliumia käytettäessä jauhoja tarvitaan noin viidennes tavallista vähemmän. Psylliumia voi leivonnan lisäksi käyttää muussa ruoanlaitossa 1-2 tl mm. puuron, smoothien tai jogurtin seassa.

Tarkka annostusohje tulee aina tarkistaa käyttämäsi tuotteen ohjeistuksesta. Tyypillisesti annostus on 3,5 grammaa psylliumia sekoitettuna 2,5 desilitraan vettä. Psyllium sitoo itseensä vettä, joten käytön yhteydessä tulee aina juoda runsaasti vettä! Käyttöä aloitettaessa voi ilmaantua ilmavaivoja, mutta ne yleensä lievittyvät jo muutaman päivän käytön jälkeen.

Kuitulisän käyttöön kannattaa aina totutella vähitellen, joten aluksi kannattaa ottaa esim. ensimmäinen viikko puolikkaalla annostuksella. Tämän jälkeen sitä voi vähitellen nostaa täyteen annostukseen. Psyllium sopii hyvin pitkäaikaiseenkin käyttöön.