Proteiinijauheen käyttö – ideoita ja reseptejä!

Proteiinijauheet ovat tulleet tutuiksi lähes kaikille – treenaajille sekä niille, jotka haluavat syystä tai toisesta lisätä proteiinia ruokavalioonsa. Tässä aiemmassa artikkelissa käsittelimme proteiinijauheen valintaa. Kun sopiva proteiinijauhe on valittu, kuinka sitten käyttää proteiinijauhetta? Tässä artikkelissa käsittelemme proteiinijauheen käyttöä ja annamme ideoita, kuinka lisätä sitä luonnollisesti ruokavalioosi.

Palautusjuoma ja välipala

Useimmin proteiinijauhetta käytetään heti treenin jälkeen palautusjuomana. Yleensä sekoitetaan yksi mittalusikallinen (0,5-1 dl) jauhetta noin 200-300 ml vettä, mutta tarkemmat mittasuhteet kannattaa aina tarkistaa käyttämäsi valmisteen ohjeistuksesta. Jauhe on kätevä ottaa shakerissa mukaan salille tai missä ikinä treenaatkaan, jonka jälkeen lisätä vesi juuri ennen nauttimista. Halutessasi voit lisätä jauheeseen jääpaloja juuri ennen nauttimista, jolloin maku on parhaimmillaan! Jotkin jauheet ovat erityisen hyvänmakuisia sekoitettuna maitoon, jota kannattaa myös kokeilla. Tällöin niitä voi lisäksi pitää pakastimessa jonkin aikaa ennen nauttimista.

Smoothie

Smoothie on ravintorikas välipala, joka on helppo soveltaa jääkaapin ja pakastimen antimista aina tilanteen mukaan. Proteiinipitoisemman annoksesta saat, kun lisäät mittalusikallisen proteiinijauhetta smoothien joukkoon. Jos käyttämässäsi jauheessa on jokin maku, tämä lisää myös mukavasti makeutta smoothien joukkoon marjojen ja hedelmien lisäksi. Myös maustamattomat jauheet käyvät smoothieen hyvin! Seuraavana resepti, johon on käytetty lisänä proteiinijauhetta. Raaka-aineita voit hyvin soveltaa itsellesi sopiviksi.

Raikas proteiinismoothie

1 pakastettu banaani
1 tl                    vehnälesettä
1 prk                maitorahkaa
1 dl                   jäisiä marjoja (mansikka, mustikka, mustaherukka, puolukka..)
2 dl                  nestettä (vesi, maito, kauramaito..)
mittalusikka  proteiinijauhetta

Sekoita ainekset keskenään blenderissä. Voit halutessasi lisätä jääpaloja smoothien joukkoon, mutta jo jäiset marjat ja pakastettu banaanikin tuovat kivasti viileyttä smoothieen. Nauti!

Puuro

Aamuinen puurohetki on monelle muodostunut rutiiniksi, mutta entä jos lisäisitkin puuroosi proteiinijauhetta? Proteiinijauhe puurossa lisää kylläisyyden tunnetta ja auttaa jaksamaan pidemmälle päivään ennen seuraavaa ateriaa. Yksinkertaisimmillaan käyttö käy niin, että teet aamupuurosi normaalin tapaan ja lopussa lisäät n. 20-30g heraproteiinia valmiin puuron joukkoon. Tsadaa ja täyteläinen aamiainen on valmis!

Sämpylä- tai lettutaikina

Leipomisessa käytettäessä nyrkkisääntönä on, että proteiinijauheen olisi hyvä olla maustamatonta. Makua sisältävät jauheet ovat yleensä makeita, jolloin etenkin suolaiseen leivontaan nämä eivät makunsa puolesta sovellu. Makeaan leivontaan (mm. letut) toki maustettuja jauheita voi kokeilla! Reseptejä löytyy netistä ihan proteiinileipiinkin joissa jauheen määrä on suurempi, mutta myös pienemmällä määrällä lisäät taikinaasi proteiinipitoisuutta.

Proteiinipannarit

Mikä olisi parempi ajatus, kuin terveellinen ja hyvänmakuinen herkku? Makeanhimoa taltuttamaan kannattaa kokeilla proteiinipannareita! Normaaleihin pannariresepteihinkin voi sellaisenaan lisätä proteiinijauhetta, mutta seuraavassa kuitenkin proteiinipannareiden ohje:

1                        tumma banaani
3                        kananmunaa
0,25 dl             kaurahiutaleita
2 dl                   proteiinijauhetta (makuna käy esim. vanilja)
1 dl                   nestettä (maito, kauramaito..)
2 tl                   kookosöljyä

Sekoita aineet keskenään blenderissä ja paista sopivan kokoisiksi pannareiksi pannulla öljyssä. Tarjoa lisukkeena marjoja tai rahkaa. Nauti!