Parhaat lisäravinteet lihaskasvuun

Monen aloittelevan salitreenaajan tavoitteena on kasvattaa lihasmassaa sekä -voimaa. Alussa ei ole tarpeellista aloittaa kymmeniä uusia lisäravinteita treenaamisen tukemiseksi. Pienempikin määrä riittää erinomaisesti alkuun ja tärkeintä on, että ylipäätään aloittaa terveellisemmät elämäntavat sekä liikkumisen osana arkea. Kokosimme tähän artikkeliin tärkeimmät lisäravinteet lihaskasvuun.

Kreatiini

Kreatiini on aine, jota esiintyy elimistössä luonnollisesti. Päivittäissuositus on 5g vuorokaudessa, jonka saanti toteutuu parhaiten kreatiinilisän avulla. Annostussuositus nousee käyttäjän painokilojen mukaan, joten tarkista aina itsellesi sopiva annostus ennen käyttöä. Yleisimmät kreatiinilisätyypit ovat kreatiinimonohydraatti, Kre-Alkalyn ja kreatiiniyhdistelmät.

Kreatiini parantaa suorituskykyä ja antaa lihaksille energiaa lyhytkestoisissa suorituksissa. Täten se auttaa lihasmassan kasvua – treenaaja saa tavallaan itsestään ”enemmän irti” kreatiinilisän avulla. Moni ottaa kreatiinilisän juuri ennen treeniä, mutta parhaimman tehon siitä saa kuitenkin ottamalla se treenin jälkeen. Tällöin elimistö pystyy parhaiten vastaanottamaan kreatiinilisän.

Proteiinijauhe

Tärkein yksittäinen lihaksia voimistava ravintoaine on proteiini. Lihakset koostuvat pääasiassa proteiineista, joka onkin hyvin asiaa selittävä tekijä lihasmassaa kasvattavalle treenaajalle. Jos treenaaja ei saa riittävästi proteiinia, lihas ei kasva. Proteiinilisän käyttöä suositellaan erityisesti heti treenin jälkeen sekä illalla ennen nukkumaanmenoa. Lue lisää sopivan proteiinijauheen valinnasta tästä artikkelista.

Aminohapot

Aminohapot estävät lihasproteiinien hajoamista, auttavat lihaskasvussa ja nopeuttavat palautumista. Aminohapot ovatkin proteiinien rakennuspalikoita. Suurin vaikutus lihaskasvuun on kolmella haaraketjuisella aminohapolla (BCAA). Nämä kolme ovat valiini, leusiini ja isoleusiini. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että aminohapot vaikuttavat lihaskasvuun, voimaan, kestävyyteen ja treenistä palautumiseen. Treenin aikana keho purkaa energiavarastoja ja tällöin lihaskasvulle tärkeät aminohapot kuluvat. Siksi aminohappovaraston täytenä pitäminen on merkittävää, sillä lihas tarvitsee tätä ravintoa rasituksen aikana. Lue tästä artikkelista lisää Pre-Workout -lisäravinteista.