Omega-3 hyödyt

sisältää mainoslinkin

Omega-3 ja sen tarpeellisuudesta puhutaan paljon. Moni kuitenkin epäröi Omega-3 -ravintolisän käyttöä, sillä oikean valmisteen valinta voi olla hankalaa. Lisäksi epämiellyttävä maku on jättänyt monelle huonoja muistoja lapsuudesta. Mistä sitten tiedät, mikä on hyvälaatuinen Omega-3? Mihin sitä oikeastaan edes tarvitset ja mitä se tekee elimistölle? Kaikkeen tähän paneuduimme tässä artikkelissa.

 

Mistä ravinnosta saa Omega-3?

Ensisijaisen tärkeää on saada Omega-3 suoraan ravinnosta. Omega-3 päivittäinen tarve on vähintään 1% kokonaisenergiasta. Suomalaisten ravitsemusasiantuntijoiden mukaan viikossa tulisi syödä kaksi rasvaista kala-ateriaa, jotta elimistön Omega-3 tarve täyttyy. Voitko sinä sanoa kuuluvasi tähän joukkoon? Omega-3-rasvahappojen tärkein lähde on siis rasvainen kala, kuten lohi ja makrilli. Muita Omega-3 lähteitä ovat munankeltuainen, sardiini, silakka, pellavansiemenet, hampunsiemenet, saksanpähkinät, soijapähkinät ja Chia-siemenet.

 

Mitä hyötyjä Omega-3 käytöstä on?

Omega-3 on välttämätön rasvahappo, joka sisältää pitkiä rasvahappoja (EPA ja DHA). Elimistö ei pysty itse tuottamaan tätä rasvahappoa, joten se on saatava suoraan ravinnosta tai ravintolisästä. Omega-3 on koostumukseltaan parhaita mahdollisia rasvoja. Se ennaltaehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, kohonnutta verenpainetta, matala-asteista tulehdusta ja 2. tyypin diabetesta. Näyttöä löytyy myös masennuksen, nivelreuman, Alzheimerin taudin ja lasten keskittymishäiriöiden hoidosta sekä ennaltaehkäisystä. Omega-3 vaikuttaa myös aivojen, silmien, ihon, hermoston ja immuunipuolustuksen toimintaan. Joidenkin sairauksien kohdalla käyttöä ei suositella aloitettavaksi ilman terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa keskustelua. Jos siis epäilet Omega-3-ravintolisän käyttöä omalla kohdallasi, niin asia kannattaa aina varmistaa lääkäriltä ennen käyttöä.

 

Mitä huomioida Omega-3 ravintolisän valinnassa?

Lähde ensin tarkastelemaan, sisältääkö oma ruokavaliosi näitä Omega-3-rasvahappoja sisältäviä lähteitä. Jos ei, niin lähde ravinnon kautta lisäämään yllä luettelemiamme ainesosia ruokavalioosi. Jos tämä tuntuu syystä tai toisesta hankalalta, niin voit myös käyttää Omega-3 sisältäviä ravintolisävalmisteita. Valmisteen valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja huomioida ainakin seuraavat asiat:

-Jos käytät ravintolisää vähäisen kalan syönnin vuoksi, varmista että se sisältää DHA- ja EPA-rasvahappoja. Niitä saa ravinnon kautta vain kalasta.

-Valitse luotettavan valmistajan tuote, jonka puhtaustiedot ovat saatavilla. Tämä on tärkeä seikka, joka kannattaa varmistaa ostaessa asiantuntijalta.

-Halvin valmiste ei yleensä ole laadultaan paras. Tässä kohtaa pihistäminen ei kannata!

-Puhdas Omega-3-kalaöljy on väriltään vaaleaa. Sen tuoksu sekä maku ovat neutraaleja.

-TOTOX -arvon tulisi olla alle 5, jotta kalaöljy on laadukasta ja puhdasta. TOTOX-arvo kertoo öljyn hapettumisesta. Mitä pienempi arvo on, sitä puhtaampaa öljy on ja sitä vähemmän se hapettuu.

-Luotettavan valmistajan tiedoista tulisi aina nähdä, miten valmistusprosessi on edennyt. Jos tätä tietoa ei ole saatavilla, kannattaa valmisteen laatuun suhtautua varauksella.