Naisten sähköpyörä – mitä huomioida valinnassa?

Sähköpyörien suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Sähköpyörä on erinomainen tapa liikkua paikasta toiseen ja sen avulla saat kasvatettua myös kuntoasi. Hankinta on monelle isompi investointi, joten vaihtoehtoihin kannattaa tutustua kaikessa rauhassa ennen varsinaista ostopäätöstä. Perehdyimme tässä artikkelissa neljään tärkeimpään seikkaan, jotka kannattaa huomioida sähköpyörää valitessa.

Akku

Sähköpyörien akut ovat yleisimmin joko lyijy- tai lithiumakkuja. Akun käyttö, säilyttäminen ja voltit vaikuttavat sen tehoon sekä elinikään. Mitä enemmän akussa on voltteja (V), sitä tehokkaampi se on. Luonnollisesti akku myös kuluu käytettäessä ja ladattaessa. Säilytyksessä tulee huomioida se, ettei jätä sitä kiinni pyörään kylmällä säällä. Lisäksi myös kylmällä ajettaessa akku tulee suojata kylmältä. Seuraavassa vertailua lithium- ja lyijyakkujen eroista:

Lyijyakut

-halvempia kuin lithium-akut

-kestävyys ja käyttöikä huonompi

-teho hiipuu akun ollessa vähissä

Lithiumakut

-hinnat korkeahkot

-käyttöikä yleensä pidempi kuin lyijyakuissa

-teho ei hiivu akun vähenemisen myötä, vaan puskee täysillä kunnes akku on totaalisesti loppu

Istuvuus

Sähköpyörän istuvuuteen vaikuttavat sekä ohjaustangon että istuimen säätömahdollisuudet. Istuvuuteen vaikuttavat käyttäjän koko, pituus sekä mieltymykset. Istuvuuteen löytää parhaimman ratkaisun vain kokeilemalla, joten koeajo ja -istuminen on erittäin tärkeää ennen ostopäätöksen lukitsemista!

Moottori

Moottorissa kannattaa huomioida sen sijainti, sillä se vaikuttaa pyörän painopisteeseen. Yleisimmin moottori sijaitsee pyörän etu-, taka- tai keskiosassa, mutta joissakin pyörissä voi olla myös kaksi moottoria. Moottorin sijaintia vertaillessa kannattaa huomioida erityisesti pyörän käyttötarkoitus. Ns. kaupunkiajossa moottorin sijainnilla ei ole niin suurta merkitystä kuin vaikkapa maastoajossa. Keskellä sijaitseva moottori on kaikista vakain, joten se kannattaa valita jos pyörä on tulossa haastavampiin olosuhteisiin tai maastoihin. Etuvetoinen pyörä taas on parempi vaihtoehto talviajoon. Jos pyörässä on nastarenkaat, ei moottorin sijainnilla ole niin suurta merkitystä. Tässä ensisijaista on kuitenkin huomioida pyörän kaikki ominaisuudet yhdessä sekä sen käyttötarkoitus!

Jarrut

Koska sähköpyörällä ajettaessa vauhti on huomattavasti kovempi kuin normaalissa pyörässä, on jarruihin tärkeää kiinnittää huomiota. Sähköpyörässä voi olla käsijarrut, jalkajarrut tai molemmat yhdistettynä. Tämä vaikuttaa lisäksi ajomukavuuteen, sillä jos käyttäjä on tottunut jalkajarruihin on nämä hyvä olla myös sähköpyörässä. Jarrujen tulee olla tehokkaat ja kestävät!

Näillä vinkeillä pääset erinomaiseen alkuun sähköpyörän valinnassa – mukavia ajohetkiä!