Kreatiini on yksi tutkituimmista ravintolisistä yli 20 vuoden ajalta. Sen käyttöä suosivat niin harrastelijat kuin ammattiurheilijatkin. Ravintolisiä käytettäessä on hyvä ymmärtää ainakin pääpiirteittäin, miten ne vaikuttavat kehossa ja millä tavalla niistä hyötyy. Siten on helpompaa yhdistää ravintolisän hyöty omaan arkeen, liikkumiseen sekä sen tavoitteisiin, jotta pääsee parhaisiin tuloksiin. Jos kreatiini ei ole ennestään tuttu, tiivistimme tähän artikkeliin pähkinänkuoressa pääkohdat kreatiinista ja sen vaikutuksesta elimistössä.

Mitä kreatiini on?
Kreatiini on aine, jota esiintyy elimistössä luonnollisesti. Se on kolmen aminohapon; L-glysiinin, L-arginiinin ja L-metioniinin yhdistelmä. Keho tuottaa kreatiinia noin gramman vuorokaudessa normaalia ruokavaliota noudattamalla, mutta parhaan vaikutuksen saa käyttämällä 5-10 grammaa vuorokaudessa. Kreatiinia saa ruokavalion mukana luonnollisesti mm. punaisesta lihasta ja kalasta. Parhaimpaan vaikutukseen kuitenkin pääsee lisäämällä ruokavalioon kreatiinilisän.
Miten kreatiini vaikuttaa elimistössä?
Kreatiini muuttuu elimistössä kreatiinifosfaatiksi ja varastoituu lihassoluihin. Se sitoo nestettä lihaksiin ja antaa niille energiaa räjähtävissä, lyhytkestoisissa suorituksissa. Nesteen lisääntymisen kautta rasvaton massa elimistössä lisääntyy ja se johtaa käytön aikana väliaikaiseen, merkittävään lihasmassan kasvuun. Lihaskasvun suhteen kreatiini toimii siis välillisesti, sillä se parantaa suorituskykyä ja sitä kautta käyttäjä pääsee parempiin tuloksiin ja kykenee treenaamaan entistä kovemmin. Kreatiinilisätyyppejä on useita, mutta yleisimmin käytetty näistä on kreatiinimonohydraatti. Kreatiinia suositellaan treenaajien lisäksi kasvissyöjille, sillä heidän ruokavalionsa ei juurikaan sisällä kreatiinia. Ennen kreatiinilisän käytön aloittamista tulee tutustua huolellisesti annossuosituksiin.
Mitä hyötyjä kreatiinin käytöstä on?
- Kehittää suorituskykyä
- Lisää lihasmassaa
- Parantaa suorituskykyä räjähtävissä, alle 30 sekuntia kestävissä suorituksissa
- Parantaa maksimivoiman kehittymistä