Kahvakuula aloittelijalle

sisältää mainoslinkin

Kahvakuula on kätevä ja monipuolinen väline etenkin kotona treenatessa! Monissa kotona tehtävissä treeneissä tarvitset lisäpainoa tehostamaan liikkeitä, jonka kahvakuula kätevästi tarjoaa. Pelkkiä kahvakuulatreenejäkin löytyy nykyään paljon ja voit soveltaa sen käyttöä moniin eri lihaskuntoliikkeisiin. Selvitimme tässä artikkelissa, mitkä ovat tärkeimmät asiat huomioida kahvakuulan valinnassa.

Valmistusmateriaali

Laadukkaimmat kahvakuulat ovat materiaaliltaan terästä tai valurautaa – näiden kuulien viimeistelystä on huolehdittu. Joissakin kahvakuulissa sisus on sementtiä, jotka useimmin ovat edullisempia vaihtoehtoja. Nämä eivät kuitenkaan ole laadultaan läheskään yhtä hyviä eivätkä kestä käytössä niin pitkään. Tärkeää materiaalia tarkastellessa on huomioida, että kahvakuulan pinta on huoliteltu. Kahvassa olevan päällysteen pito tulee olla riittävä, mutta myöskin pyöriä kädessä hyvin. Jos kahvakuula on maalattu, laatu on jälleen tärkeä jottei huonompilaatuinen maali pääse pinnassa halkeilemaan. Kahvakuulan pohjan on tärkeää olla tasainen. Lattian vaurioitumista estämään joissakin malleissa on kuminen pohja, mutta tämä usein lisää kahvakuulan liikehdintää maahan laskettaessa. Tämän vuoksi parempi vaihtoehto on malli, jossa ei ole pehmeämpää pohjaa. Muodoltaan kahvakuula on aina pyöreä ja siinä on kahva – tästäkin löytyy markkinoilta monia eri variaatioita.

Paino

Kahvakuulaa valitessa painon määrittely on varmasti tärkein kriteeri. Kahvakuulalla treenatessa useimmissa liikkeissä monet eri lihakset ovat töissä samanaikaisesti, joka on todella tärkeää huomioida painoa valitessa. Tämä huomioiden painon pitää siis olla riittävä; moni valitsee herkästi liian kevyen kahvakuulan ensimmäisekseen. Jos mahdollista, kannattaa kahvakuulaliikkeisiin tutustua jo etukäteen ja käydä vaikka salilla tutustumassa eri painoisiin kuuliin. Näin löydät varmimmin juuri itsellesi sopivan painon. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, karkeasti voisi painoja arvioida näin:

Iäkkäämmän aloittelevan naisen kahvakuula 4 kg

Aloittelevan naisen kahvakuula 6-8 kg

Kohtalaisessa kunnossa olevan naisen kahvakuula 10-12 kg

Todella hyvässä kunnossa olevan naisen kahvakuula 16-20 kg

Moni haluaa hankkia kotiin kaksikin kahvakuulaa. Suositellaan kuitenkin, että ensin yhden hankittuaan ja sillä aloitettuaan vasta miettii toisen ostamista. Kunnon kohotessa ja eri liikkeitä treenatessa huomaa helposti, kaipaako lisää painoa vai riittäisikö joissain liikkeissä vähempikin paino. Omat liikkumisen tavoitteet ja treenimuodot kahvakuulan kanssa on siis tärkeää huomioida valinnassa. Muistathan kuitenkin aina, että teet liikkeet puhtaasti etkä vahingoita itseäsi liian suurilla painoilla ja huonolla tekniikalla!

Tutustu laajaan valikoimaan ja osta kahvakuula täältä!

Yhteenvetona siis seuraavat asiat

  1. Huomioi painoa valitessa, että teet kahvakuulalla liikkeet monilla eri lihasryhmillä.
  2. Valitse paino siis mieluummin hieman yläkanttiin kuin alakanttiin.
  3. Suosi materiaalivalinnoissa terästä ja valurautaa